Doğum Çantasında Neler Olmalı?

Doğumunuz yaklaştıkça bebeğinizi kucağınıza almanın heyecanına, annelik dönemine adım atmanın telaşı da eşlik ediyor olacak. Bu dönemde bebeğinizi karşılayacağınız zamana hazırlıklı olmak yaşayacağınız eşsiz anın tadını doyasıya çıkarmanızı sağlayacaktır.


Bu heyecanlı hazırlıkta size eşlik etmek için bazı öneriler sunacağız. Doğum çantasında neler olmalı? Doğum çantası kaçıncı haftada hazırlanmalı? Doğum çantası nasıl hazırlanmalı? Doğum çantası ihtiyaç listesinde neler olmalı? Doğum çantasında anne için neler olmalı? Doğum çantasında bebek için neler olmalı? Bu ve buna benzer tüm sorularınızı detaylı bir şekilde cevaplıyor olacağız.

Doğum Çantasında Neler Olmalı?

Bu araştırmaya doğum yapacağınız hastanenin sizin için sağlayacağı olanakları öğrenerek başlayabilirsiniz. Böylelikle çantanızda aslında ihtiyacınız olmayacak ürünleri taşımanıza gerek kalmayacak, asıl ihtiyaçlarınıza yer açılmış olacaktır.

Mevsim koşullarına göre doğum çantanıza eklemeniz gerekenleri belirlemeniz önemlidir. Hastane çantanıza yaz mevsimi için ince, müslin kumaşlı ürünler eklerken kış mevsimi için daha kalın ürünler koyabilirsiniz. Bunun yanında yaz ya da kış fark etmeksizin organik pamuklu, yumuşak kumaştan üretilmiş ürünler olması hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için önemlidir.

Doğum çantasında bebeğiniz dünyaya geldiğinde ihtiyacı olacak en önemli gereksinimler arasında organik pamuk bebek kıyafetleri ve bebek bakım malzemeleri yer alır. Anne ve bebek için ihtiyaçları yazımızın devamında detaylı bir şekilde açıklıyor olacağız.

Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı?

Erken doğum ihtimaline karşı uzmanlar çantanızı 32. Haftadan itibaren hazırlamanızı önermektedir. Bu sayede acil bir durum olursa hazırlıksız yakalanmamış olursunuz. Ancak doğuma kadar belirli aralıklarla içerisindeki ürünleri havalandırmak önemlidir. Eğer gıda ürünleri koyacaksanız son kullanma tarihlerine de dikkat etmek gerekir.  Doğuma kadarki sürede çantanızı kolay ulaşabileceğiniz bir yerde tutmanız ani gelişen durumlarda size rahatlık sağlayacaktır.

Doğum çantası nasıl hazırlanmalı?

Anne için doğum çantasında listesi ve bebek için doğum çantası listesini ayrı ayrı yapmak eksiklerinizi daha kolay görmenizi ve daha iyi organize olmanızı sağlayacaktır.

Hastane çantası listesini hazırlarken desteğine ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda yakınlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin bu şekilde telaşlı ve heyecanlı bir süreçte daha rahat hissedebilir ve eksikleri gözden kaçırmadan çantanızı hazırlayabilirsiniz.

Temel bilgilerin ardından birlikte listemizi yapmaya başlayabiliriz.

Anne için doğum çantasında neler olmalı?

Bebeğinizle ilk karşılaşmanızda mutlu, rahat, ihtiyaçları karşılanmış bir anne olmalısınız ki bu anın tadının doyasıya çıkartabilin.

Bu sebeple anne için doğum çantasında neler olmalı bunları genel hatlarıyla belirleyelim. Doğum sürecinde sizi rahat ettirecek bol kıyafetler ve iç çamaşırları, hijyeniniz için banyo ürünleri, doğum sonrası kendinize özen gösterebilmeniz için kişisel bakım ürünleri, bir de bu anı ölümsüzleştirmek için teknolojik ürünler.

  • Doğum sırasında ve sonrasında rahat hareket edebileceğiniz geniş ve yumuşak kumaşlı pijama veya gecelik tercih etmelisiniz. Yanınızda 2 ya da 3 tane yedek gecelik bulundurabilirsiniz.
  • Hastane odasında üşümemeniz için sabahlık ya da bir hırka olması size avantaj olacaktır.
  • Emzirme sütyeni ve emzirme pedleri
  • Terlik veya kaymaz çorap hastanede rahat hareket etmenizi sağlayacaktır.
  • Doğum sonrası için bol ve rahat külotlar size konfor sağlayacaktır. Tek kullanımlık külotlarda tercih edebilirsin hatanede kalacağınız gün sayısına göre değişmekle birlikte tek gecelik konaklamalar için en az 4-5 adet olacak şekilde yedek bulundurmanız önerilir.
  • Meme ucu kremi, silmeden kullanılabilen olursa sizin için daha kullanışlı olacaktır.
  • Emzirme örtüsü, hastanede ziyaretçiler varken de rahat bir şekilde bebeğinizi emzirme kolaylığı sağlayacaktır.
  • Havlu, doğum öncesinde ya da sonrasında banyo yapma ihtiyacı hissedebilirsiniz.
  • Kişisel bakım ürünleriniz, diş fırçası, şampuan, tarak, krem, makyaj malzemeleri doğum sonrasında kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
  • Şarj aletiniz ve telefonunuz sevdiklerinizle bebeğinizin doğduğu haberini paylaşmak ve fotoğraflarını çekmek için ihtiyacınız olacaktır.

Bebek için doğum çantasında neler olmalı?

Bebeğinizin ilk kucağınıza alacağınız anın hayalini kurarken onun hassas tenine temas edecek her şeyin sizin kadar dikkatli ve özenli olmasını istersiniz. Bu sebeple bebeğinizin cildine nazikçe dokunacak organik pamuk kumaştan yapılmış ürünleri tercih etmenizi öneririz. Yenidoğan bebekler vücut ısısını korumakta zorlanmaktadır.  Vücut ısısı korumaya yardımcı olacak zıbın, body, battaniye, çorap, tulum, şapka gibi ürünler doğum çantanızda olmalıdır.

Bakterilere karşı hassas olduğu için üzerine örtebileceğiniz ya da direkt ortama temas etmesini önleyecek, omuz bezi, ağız bezi, örtü ya da battaniye gibi ürünler kullanabilirsiniz. Bütün ürünleri organize etmek ve elinizi attığınızda kolaylıkla ulaşabileceğiniz çantanızın olması işlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

 Genel hatlarımızı belirledikten sonra listemizi oluşturmaya geçebiliriz:

  • Bebeğinizin doğduktan sonra kullanması için hemşireye vereceğiniz çantada, bebeğinizin giyeceği ilk kıyafetleri olacak olan organik pamuktan yenidoğan hastane çıkışı takımı (şapka, eldiven, patikler, içlik, Kruvaze ceket ve patikli pantolon) olmalıdır.
  • Mevsimine göre bebeğinizin üşümemesi için organik bebek battaniyesi, Hastane çıkış kundağı ya da müslin örtü tercih edilebilir.
  • Bebeğinizin hijyenini korumak başka bir şeye direkt temasını önlemek için omuz bezi, ağız bezi, alt açma minderi kullanmanız önerilir.
  • Bebek bezi ve Pamuk bebeğiniz için en önemli ihtiyaçlar arasındadır.
  • Bebeğinizin altını değiştirirken pişik kremi ve bebek ıslak mendiline ihtiyacınız olacaktır.